Contoh Pidato Ceramah Bahasa Sunda Tema Awal Penciptaan Manusia dan Pentingnya Menjaga Tali Silaturahmi Ukhuwah Islamiyah

Advertisement



Awal Penciptaan Manusa Sareng Pentingna Ngajaga Tali Silaturahmi Ukhuwah Islamiyah


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّٰهِ وَبَرَكَاتُهُ

الْحَمْدُ ِللهِ الَّذِيْ أَنْعَمَنَا بِنِعْمَةِ اْلإِيْمَانِ وَاْلإِسْلاَمِ. وَنُصَلِّيْ وَنُسَلِّمُ عَلَى خَيْرِ اْلأَنَامِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ أَمَّا بَعْدُ

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ 

يٰٓاَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوْا رَبَّكُمُ الَّذِيْ خَلَقَكُمْ مِّنْ نَّفْسٍ وَّاحِدَةٍ وَّخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيْرًا وَّنِسَاۤءً ۚ وَاتَّقُوا اللّٰهَ الَّذِيْ تَسَاۤءَلُوْنَ بِهٖ وَالْاَرْحَامَ ۗ اِنَّ اللّٰهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيْبًا ١


Sadaya puji kagungan Allah Shubhanahu Wata'ala Nu Maha Agung, rasa syukur urang panjatkeun mung tetep ka Allah Dzat anu mangeran sadaya alam.

Sholawat sareng salam mugia salamina dicurahkeun ka Kanjeng Rasulullah Muhammad Sholallahu 'alaihi Wasallam. miwah ka kulawargina, para sahabatna, oge sadaya umatna anu turut tumut ka mantenna dugi ka akhir zaman.

Ma'asyiral muslimin wal muslimat anu dimulyakeun ku Allah Shubhanahu Wata'ala

Alhamdulillah urang sadaya dipasihan nikmat sehat terutami nikmat iman sareng Islam, ku ngagaduhan niat kalawan ikhlas kanggo angkat ka ieu tempat sareng kempel ngariung seja ngalaksanakeun tolabul 'ilmi di ieu tempat.  

Dina kasempetan ieu simkuring umajak ka sadayana hayu urang sasarengan ngabahas Tema anu bade didugikeun nyaeta perkawis awal penciptaan manusa sareng pentingna ngajaga tali silaturahmi ukhuwah islamiyah. 

Hadirin sadayana, hayu urang taluntik sareng dangukeun naon anu parantos dipidawuh ku Allah SWT dina Alquran Surat Annisa ayat 1 anu mana tadi atos dibacakeun dina mukoddimah: 

يٰٓاَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوْا رَبَّكُمُ الَّذِيْ خَلَقَكُمْ مِّنْ نَّفْسٍ وَّاحِدَةٍ وَّخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيْرًا وَّنِسَاۤءً ۚ وَاتَّقُوا اللّٰهَ الَّذِيْ تَسَاۤءَلُوْنَ بِهٖ وَالْاَرْحَامَ ۗ اِنَّ اللّٰهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيْبًا ١

Dina ayat ieu Allah maréntahkeun manusa pikeun sieun ka Allah, anu ngajaga manusa jeung maparin berkah-Na. Anjeunna anu nyiptakeun manusa tina hiji jalma, nyaéta Adam. Ku kituna, numutkeun mayoritas komentator, Adam mangrupikeun manusa munggaran anu diciptakeun ku Gusti. Lajeng tina diri nu hiji Allah ogé nyiptakeun pasangan-Na anu biasa disebut Hawa. Ti Adam sareng Hawa tumuwuh manusa. Dina Al Qur'an nyiptakeun Adam disebatkeun tina taneuh liat (al-Ana’am, ayat: 2; as-Sajdah, ayat: 7; Sad, ayat: 71 jeung dina sababaraha ayat sejenna). Dina an-Nisa', ayat: 1 disebatkeun...jeung (Allah) nyiptakeun jodo (Hawa) ti manehna; ... Kecap-kecap dina Surah an-Nisa'ayat kahiji ieu mindeng disalahartikeun di kalangan umum, utamana di kalangan awéwé, sabab aya anggapan yén awéwé diciptakeun tina tulang rusuk Adam, anu mindeng ditaroskeun ku féminis. Ayat eta ngan nyebatkeun... wa khalaqa minha zaujaha, anu ditarjamahkeun: ku nyiptakeun jodo ti dirina sorangan; teras aya anu nyebatkeun yén awéwé éta diciptakeun tina tulang rusuk Adam, sareng pernyataan anu aya dina sababaraha hadits ieu sababaraha panginten tina Al Qur'an. Dina Al Qur'an, ngaran Hawa teu aya, ngan aya ngaran Adam. Ngaran Hawa (Eve) aya dina Bibel (Lalaki éta méré ngaran Hawa ka pamajikanana, sabab manehna teh indung sakabeh mahluk hirup. (Genesis iii. 20), (Hawwa 'tina kecap Ibrani heva, baca: hawwah, nu hartina hirup) Pernyataan yén awéwé dijieun tina tulang rusuk lalaki urang kapanggih dina Perjanjian Lama, Genesis ii 21 jeung 22: Jeung PANGERAN Allah ngabalukarkeun sare jero tumiba kana Adam, sarta anjeunna angon: sarta anjeunna nyandak salah sahijina. iga, sarta nutup nepi daging gantina eta; daging: Jeung tina iga nu Gusti Allah nyokot ti lalaki, Anjeunna dijieun awéwé, sarta dibawa ka lalaki.

Hadirin muslimin wal muslimat sadayana 

(Coba tingali Surah ArRum, ayat: 22)

وَمِنْ اٰيٰتِهٖ خَلْقُ السَّمٰوٰتِ وَالْاَرْضِ وَاخْتِلَافُ اَلْسِنَتِكُمْ وَاَلْوَانِكُمْۗ اِنَّ فِيْ ذٰلِكَ لَاٰيٰتٍ لِّلْعٰلِمِيْنَ ٢٢ 

Jeung di antara tanda-tanda kaagungan-Na nyaéta nyiptakeun langit tanpa pangrojong jeung bumi sumebar, kitu ogé bédana dina basa anjeun anu diucapkeun ku baham nu diwangun ku unsur anu sarua: biwir, huntu, jeung létah; jeung béda dina warna kulit anjeun sanajan anjeun asalna ti sumber anu sarua. Saenya-enyana eta sadayana teh aya tanda-tanda ayana jeung kasatunggalan-Na pikeun jalma-jalma anu nyaho atawa anu boga elmu.

Hadirin Sadayana,

Lajeng deui Allah maréntah manusa kudu sieun ka AnjeunNa sarta mindeng ngagunakeun ngaran-Na dina solat pikeun ménta kaperluan-Na. Numutkeun adat urang Arab Jahiliah, nalika naroskeun naon-naon atanapi naroskeun ka jalma sanés, aranjeunna nyebut asma Allah. Alloh ogé maréntahkeun sangkan manusa salawasna ngajaga silaturrahmi antar kulawarga ku cara nyiptakeun kahadéan jeung kahadéan anu mangrupa salasahiji sarana ngabeungkeut silaturrahmi.

Ku sabab kitu, kudu taqwa ka Allah kalayan ku asma-Na anjeun silih nyuhunkeun tulung, ku cara silih tulungan, jeung oge ngajaga tali silaturahmi ku cara teu megatkeun tali silaturahmi. Saéstuna Alloh salawasna ngaraksa jeung ngawas anjeun sabab satiap lampah jeung paripolah aranjeun teu aya saeutik-eutikeunana di sisi Alloh. Ngajalin pergaulan jeung ngajaga tali silaturahmi mangrupa dasar katakwaan anu bisa ngajurung manusa kana tingkat kasampurnaan.

Ma'asyiral muslimin wal muslimat anu dimulyakeun ku Allah Shubhanahu Wata'ala

Hayu urang sasarengan sadayana kanggo ningkatkeun tur ngajaga tali silaturahmi ukhuwah islamiyah urang sadayana, supados urang sadaya tetep aya dina pangraksa Allah Shubhanahu Wata'ala. Aamiin, aamiin yaa robbal'alamiin.

Mung sakitu bahasan tina Surah an-Nisa' ayat 1 anu tiasa ku simkuring kadugikeun, mudah-mudahan ageung manfaatna kanggo urang sadaya. haturnuhun tina perhatosanana hapunten tina sadaya kakirangan, anu leresna ti Allah Subhanahu Wata'ala, anu lepatna eta tina kalepatan sareng kabodoan simkuring nyalira.

Ushikum wa nafsi bitakwallah, akhirul kalam..

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّٰهِ وَبَرَكَاتُهُ


Advertisement

Subscribe to receive free email updates: