Contoh Kultum Ceramah Bahasa Sunda Tema Tawakkal

Advertisement

TAWAKKAL

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّٰهِ وَبَرَكَاتُهُ

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ 

اَلْحَمْدُ ِللّٰهِ الَّذِي هَدَانَا لِهٰذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِيَ لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللّٰهُ ، اَشْهَدُ اَنْ لۤا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ وَاحْدَهُ لَاشَرِيْكَ لَهُ، وَ اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدً عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ، لَا نَبِيَّ بَعْدَهُ

Sadaya Puji kagungan Alloh Swt, sareng syukur urang panjatkeun ka Dzat Illahi Nu Maha Suci. Sareng Alhamdulillah dugi ka danget ayeuna, urang sadaya masih dipaparin kasehatan sareng kanikmatan, terutama nikmat Iman sinareng Islam. Sholawat sinareng salam mudah-mudahan salamina dicurahkeun ka Baginda Nabi Muhammad Saw, miwah kulawargina, para sahabatna, katut sadaya umatna dugi ka akhir zaman.

Dina kasempatan Kultum ieu simkuring bade ngadugikeun saalit katerangan, tema Tawakkal.

Tawakkal jeung Jalma-Jalma Mu'min

Dina AlQuran, Alloh Swt nyandingkeun antara tawakkal jeung jalma-jalma nu iman. Ieu nuduhkeun yén tawakkal téh hiji hal anu kacida gedéna, anu teu dipiboga kajaba ku jalma-jalma anu mu’min. Sabagéan tina ibadah haté nu bakal nungtun nu migawé kana jalan-jalan kabagjaan di dunya jeung di akhérat. Di antara Dawuhan Alloh ngeunaan tawakkal lamun dibandingkeun jeung jalma mu'min,

(Dina Al Quran Surah Al Ma’idah: 11),

يٰٓاَيُّهَا الَّذِيْنَ اٰمَنُوا اذْكُرُوْا نِعْمَتَ اللّٰهِ عَلَيْكُمْ اِذْ هَمَّ قَوْمٌ اَنْ يَّبْسُطُوْٓا اِلَيْكُمْ اَيْدِيَهُمْ فَكَفَّ اَيْدِيَهُمْ عَنْكُمْۚ وَاتَّقُوا اللّٰهَ ۗوَعَلَى اللّٰهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُوْنَ ࣖ ( الماۤئدة : 11)

Maksudna; “Hai jalma-jalma anu ariman, sing inget kana ni’mat Alloh (nu dipaparinkeun) ka aranjeun nalika aya hiji kaum anu niat narajang ka aranjeun ku pananganana, tuluy AnjeunNa (Alloh) nahan leungeun maranehna (ngahalang-halang) maranehna ti anjeun. Jeung kudu taraqwa ka Alloh, jeung mung ka Alloh jalma-jalma nu mu’min kudu tawakkal”.

Dina Al Quran Surah Al Anfal: 2 oge diunggelkeun,

اِنَّمَا الْمُؤْمِنُوْنَ الَّذِيْنَ اِذَا ذُكِرَ اللّٰهُ وَجِلَتْ قُلُوْبُهُمْ وَاِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ اٰيٰتُهٗ زَادَتْهُمْ اِيْمَانًا وَّعَلٰى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُوْنَۙ ( الانفال : 2)

Maksudna; "Saéstuna jalma-jalma anu mu'min nyaéta jalma-jalma anu lamun disebut asmana Alloh*) haténa ngageter, jeung nalika dibacakeun ayat-ayat-Na, tambah imanna, sarta ngan ka Pangéran maranéhna tawakkal".

*) Nyebut asma Allah Swt, di dieu hartina nyebut sifat-sifat anu ngamulyakeun jeung ngagungkeun-Na.

Harti kata Tawakkal tina kata: wakalah - yakilu (ngawakilan) dina ieu kontéks tawakkal hartina masrahkeun sagala urusan urang ka nu ngawakilan (Alloh Swt). Jeung maca Tawakkul hartina pasrah jeung sabar. Dina Islam hartina sumerah diri ka Allah dina nyanghareupan atawa nungguan hasil tina hiji pagawean, atawa nungguan akibat tina hiji kaayaan.

Baca Juga: Contoh Pidato Ceramah Bahasa Sunda Tema Awal Penciptaan Manusia dan Pentingnya Menjaga Tali Silaturahmi Ukhuwah Islamiyah

Tawakkal lain ngan pasrah tanpa usaha tina harti samemehna, para ulama ngajelaskeun yen tawakkal teh kudu diwangun ku dua hal anu utama, nyaeta ngadeukeutkeun hate ka Alloh jeung ikhtiar kana perkara anu halal. Jalma nyoba usaha hungkul sorangan tapi teu dibarengan ngandelkeun Alloh, mangka hartina manéhna cacad imanna. Sedengkeun pikeun jalma anu tawakkal ka Alloh tapi henteu ikhtiar nuturkeun kana sabab anu halal, mangka hartina cacad jiwa. Tawakkal lain pasrah tanpa usaha, tapi kudu dibarengan ku ikhtiar/usaha. Rosululloh shallallahu ‘alaihi wa sallam parantos masihan conto tawakkal dibarengan ku usaha-usaha anu netelakeun yen tawakkal teu leupas tina ikhtiar sareng tawakkal ka Alloh Swt.

Tingkatan Tawakkal

Aya 3 tingkat Tawakkal, nyatea:

1. Jalma-jalma ngandelkeun kapercayaan yén Alloh bakal ngaréngsékeun urusan maranéhna. Dina tataran ieu, bisa disebut tawakkal tapi masih dina tataran handap. Kusabab anjeunna ngarepkeun yén Alloh bakal ngabantosan anjeunna, ngabéréskeun usahana tapi anjeunna ogé masih ngarepkeun ka batur. Teu murni ngan miharep ka Alloh Swt.

2. Kawas budak anu ngandelkeun indungna. Naha terang kumaha gumantungna anak ka indungna? Manéhna ngarasa yén hiji-hijina anu bisa ngajawab masalah na nyaeta indung. Manéhna teu hayang pisah jeung indungna. Lamun teu nempo indungna mangka manéhna néangan ka mana-mana sabab manéhna yakin lamun aya indung mangka sagala masalah bakal direngsekeun. 

Hiji conto: Dina hiji waktu aya saurang ulama ningali rombongan budak leutik keur ulin. Lajeng hiji pengemis datang ka budak sarta ménta anjeunna duit. Spontan budak leutik ieu ngawaler, “Lamun rek nanya, tanyakeun ka indung kuring.” Ningali kitu, eta ulama langsung ngaharéwos bari mikir, "Mun abdi pasrah ka Gusti sapertos budak leutik ieu pasrah ka indungna, sadaya masalah abdi bakal beres."

3. Ibarat mayit di tengah-tengah nu ngamandian.

Ieu tingkat pangluhurna tawakkal. Layon pasrah pinuh ku jalma nu ngamandian. Dibalikkeun, disiram cai sareng diperlakukeun sapertos naon waé anjeunna tetep jempé sareng pasrah. Sabab geus teu miboga awak deui. Éta mangrupikeun tingkat kapercayaan anu paling luhur, nalika jalma ngarasa yén anjeunna henteu gaduh deui dirina. Anjeunna teu aya naon-naona dipayuneun Gusti Alloh. Anjeunna henteu bisa gerak iwal ti karana Alloh Swt. Lamun jalma geus ngahontal kana posisi ieu, manehna moal deui gumantung ka lian ti Alloh Swt.

Alus kacida lamun sagala kagiatan urang dipasrahkeun jeng menta panangtayungan ka Alloh Swt. hasbunallah wa ni’mal wakil ni’mal maula wani’man nasir (Cukup Alloh Swt. jadi tempat pikeun urang, panghadé-hadéna panangtayungan jeung panghadé-hadéna pinulung urang)

Rupina mung sakitu nu tiasa kapihatur dina kasempatan kultum ieu. Haturnuhun kana sadaya perhatosanana hapunten anu kasuhun tina sagala rupi kalepatan sareng kakiranganana. Sadaya kasaen eta ti gusti Alloh, atuh sadaya kalepatan eta kalepatan ti sim kuring nyalira. 

Wallahul muwaffiq ila aqwamithariq, wallahu a’lamu bis shawab.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّٰهِ وَبَرَكَاتُهُ


Advertisement

Subscribe to receive free email updates: