Contoh Khutbah Jum'at Bahasa Sunda Tentang Isra' Wal Mi'raj

Advertisement

Gambar Masjid ilustrasi
Gambar Masjid - ilustrasi








Khutbah Jum'at: 
Isra' Wal Mi'raj (Peristiwa jeung Pelajarannana) 

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

إِنّ اْلحَمْدَ للهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَنَعُوْذُ بِاللهِ مِنْ شُرُوْرِ أَنْفُسِنَا وَمِنْ سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا، مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ، وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ،وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ. وَاْلحَمْدُ للهِ حَمْدًا اَلَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِالْأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آَيَاتِنَا إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ. أَمَّا بَعْدُ: فَيَاأَيُّهَا الْمُسْلِمُوْنَ أُوْصِيْكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ عَزَّ وَجَلَّ وَتَمَسُّكِ بِهَذَا الِّديْنِتَمَسُّكًا قَوِيًّا وَاْلاِسْتِقَامَةِ فِيْ سَبِيْلِهِ حَتَّى يَأْتِيَنَا اْليَقِيْنُ.

قَالَ تَعَالىَ:

يٰٓاَيُّهَا الَّذِيْنَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللّٰهَ حَقَّ تُقٰىتِهٖ وَلَا تَمُوْتُنَّ اِلَّا وَاَنْتُمْ مُّسْلِمُوْنَ وَاعْتَصِمُوْا بِحَبْلِ اللّٰهِ جَمِيْعًا وَّلَا تَفَرَّقُوْا ۖوَاذْكُرُوْا نِعْمَتَ اللّٰهِ عَلَيْكُمْ اِذْ كُنْتُمْ اَعْدَاۤءً فَاَلَّفَ بَيْنَ قُلُوْبِكُمْ فَاَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهٖٓ اِخْوَانًاۚ وَكُنْتُمْ عَلٰى شَفَا حُفْرَةٍ مِّنَ النَّارِ فَاَنْقَذَكُمْ مِّنْهَا ۗ كَذٰلِكَ يُبَيِّنُ اللّٰهُ لَكُمْ اٰيٰتِهٖ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُوْنَ. آل عمران: ١٠٢١٠٣

Sadaya puji kagungan Allah sareng urang sanggakeun rasa syukur ka Gusti anu limpahan karunia sareng rahmah-Na ka urang anu teu eureun-eureun sanajan sadetik, mudah-mudahan urang tiasa salawasna syukuran ku jalan ningkatkeun amal ibadah urang, ningkatkeun katakwaan urang ka Allah SWT., tur salawasna ngajauhan laranganana.

Sholawat sinareng salam hayu urang sanggakeun ka kanjeng nabi Muhammad SAW, ku ngabaseuhkeun létah kalayan maca shalawat ka anjeunna:

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ ، كَمَا صَلَّيْتُ عَلَى إبْرَاهِيمَ ، وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ ، كَمَا بَارَكْتُ عَلَى إبْرَاهِيمَ ، فِي الْعَالَمِينَ ، إنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

Waktos ayeuna urang teu sadar yen urang tos aya dina sasih Rajab anu mulya, hartosna sakedap deui urang tepang deui sareng sasih anu barokah, Ramadhan Al-Mubarak. Ngawitan sasih Rajab, Nabi nyiapkeun diri sareng kulawargana pikeun ngabagéakeun kadatangan tamu agung Ramadhan kalayan rupa-rupa persiapan husus dina raraga ngahontal kasampurnaan jeung kahadéan Alloh SWT. loba pisan. Kalayan ngado'a: "Ya Allah, berkahkeun kami dina bulan Rajab sareng Sya'ban, sareng patepangkeun abdi sadaya sareng bulan Ramadhan."

Dina sasih Rajab, aya hiji kajadian anu kacida pentingna anu kaalaman ku Nabi Muhammad SAW. Salah sahiji kajadian utama anu ngan lumangsung sakali dina kahirupan manusa nyaéta Isra Mi'raj Nabi SAW.

Naon Isra Mi'raj?

Isra wal Mi'raj nyaéta lalampahan dua bagian anu dilakukeun ku Nabi Muhammad dina waktu ngan sapeuting. Kajadian ieu mangrupa salasahiji kajadian anu penting pikeun umat Islam, sabab dina kasempetan eta anjeunna dititah ngalaksanakeun sholat lima waktu, pikeun dina waktu sapoe sapeuting.

Kumaha kajadian Isra Mi'raj?

Peristiwa Isra Mi'raj lumangsung dina mangsa ahir kanabian di Makkah Almukaramah sateuacan Nabi hijrah ka Madinah. Nurutkeun mayoritas para ulama, Isra Mi’raj lumangsung dina taun kahiji saméméh hijrah, nyaéta antara taun 620-621 M Nurutkeun al-Allamah al-Manshurfuri, Isra Mi’raj lumangsung dina peuting 27 Rajab dina Taun ka-10 kanabian. Sanajan aya sababaraha ulama anu nolak pamadegan ieu. Al-Mubarakfuri nyebatkeun 6 pendapat ngeunaan waktos kajadian Isra Mi'raj. Tapi euweuh anu pasti, iraha tanggal pastina Isra Mi'raj hartina teu dipikawanoh.

Bedana Isra jeung Mi'raj

Sering kadéngé aya sabagian umat Islam anu teu ngarti kana harti sabenerna Isra wal Mi'raj, aranjeunna ngagabungkeun Isra Mi'raj kana peristiwa anu sarua. Nyatana, Isra sareng Mi'raj mangrupikeun dua kajadian anu béda.

Naon nu disebut Isra? Nyaeta Kangjeng Nabi Muhammad "diinditkeunnana" ku Alloh SWT ti Masjidil Haram ka Masjidil Aqsa. Lajeng, naon ari Mi'raj? Nyaeta Kangjeng Nabi Muhammad diangkat ka langit ka Sidratul Muntaha nyaeta langit anu pangluhurna. Di dieu, Rosul SAW nampi paréntah langsung ti Allah SWT, pikeun ngalaksanakeun sholat 5 waktos.

Baca Juga: Contoh Naskah Ceramah Bahasa Sunda Tentang Pentingnya Kita Hormat Kepada Orang Tua

Peristiwa Isra Wal Mi'raj

Nyaéta sajarah lalampahan peuting Nabi Muhammad jeung diangkatna ka langit pangluhurna pendak sareng Allah langsung jeung narima parentah sholat 5 waktu pikeun dilaksanakan dina waktu beurang jeung peuting, sakumaha anu diuenggelkeun dina kitab Shahih Hadits Imam Al-Muslim.

Kajadian atawa peristiwa anu agung ieu nembongkeun kaagungan Rosul anu kapilih jadi jejer carios dina eta peristiwa Isra wal mi'raj. Sahingga kajadian ieu diabadikeun ku Alloh dina Al Qur'an, malah jadi salah sahiji ngaran surah Al Qur'an anu nembongkeun kaistimewaan eta peristiwa. Nyaeta surat Al-Isra' ayat 1, Alloh SWT ngadawuh:

سُبْحٰنَ الَّذِيْٓ اَسْرٰى بِعَبْدِهٖ لَيْلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ اِلَى الْمَسْجِدِ الْاَقْصَا الَّذِيْ بٰرَكْنَا حَوْلَهٗ لِنُرِيَهٗ مِنْ اٰيٰتِنَاۗ اِنَّهٗ هُوَ السَّمِيْعُ الْبَصِيْرُ

Hartosna: “Maha Suci Gusti Alloh, anu parantos ngalampahkeun hambaNa dina hiji wengi ti Masjidil Haram ka Masjid Al-Aqsa anu ku Kami diberkahan sabudeureunana, supaya Kami nembongkeun ka manehna sabagean tina tanda-tanda (KaAgungan) Kami. Saéstuna manéhNa Maha Ngadéngé, Maha Uninga”.

Dina sababaraha riwayat, Nabi malah jadi imam sholat pikeun sakabéh nabi saméméhna. Kaagungan Rosul ieu tangtos kareueus sareng kabagjaan urang salaku umatna bari tetep ngajaga sareng ngajaga kamulyaan ieu dina kahirupan urang. Lamun henteu, mangka hartina urang geus ngotoran kamulyaan na. Komo deui, ngahaja ngalanggar aturan jeung sunnah. Na'udzu billah.

Ogé ditepikeun ku Alloh dina Surah An-Najm ayat 10-16, sakumaha dawuhan-Na:

فَاَوْحٰىٓ اِلٰى عَبْدِهٖ مَآ اَوْحٰىۗ مَا كَذَبَ الْفُؤَادُ مَا رَاٰى اَفَتُمٰرُوْنَهٗ عَلٰى مَا يَرٰى وَلَقَدْ رَاٰهُ نَزْلَةً اُخْرٰىۙ عِنْدَ سِدْرَةِ الْمُنْتَهٰى عِنْدَهَا جَنَّةُ الْمَأْوٰىۗ اِذْ يَغْشَى السِّدْرَةَ مَا يَغْشٰىۙ

Anu hartosna: “Lajeng anjeunna nepikeun ka hamba-Na (Muhammad) naon anu diturunkeun ku Alloh. Haté teu mungkir kana naon anu ditingali. Janten naha jalma-jalma (kaum musyrik Mekah) bakal ngabantah anjeunna ngeunaan naon anu anjeunna tingali? Jeung saestuna Muhammad geus ningali Jibril (dina penampilan aslina) dina waktu sejen, (nyaeta) di Sidratil Muntaha. Deukeutna aya surga tempat cicingna, (Muhammad ningal Jibril) nalika Sidratil Muntaha katindihan ku barang anu nutupan anjeunna." [Quran Surah AnNajm Ayat 10-16]

Dina riwayat Imam Ahmad ogé disebatkeun yén Nabi salawasna maca surat ieu sareng surat Az-Zumar nalika wengi.

Naon Pangaruh Isra Wal Mi'raj?

Pikeun urang umat Islam, acara Isra Mi'raj téh mangrupa hiji kajadian anu kacida gedé ajénna, sabab dina waktu éta diwajibkeun sholat lima waktu, teu aya deui nabi anu nganjang ka Sidratulmuntaha saperti kieu. Sanajan kitu, kajadian ieu ogé disebutkeun ngandung rupa-rupa hal anu ngajadikeun Rosululloh sedih.

Jadi naon palajaran nu bisa ku urang dipetik tina kaagungan ieu peristiwa? Sakurang-kurangna aya 4 pelajaran anu bisa ku urang dipetik tina kajadian anu agung tur luar biasa ieu:

Anu Kahiji: tina sudut pandang iman. Kajadian Isra Mi'raj ngajarkeun ngeunaan kakawasaan Allah SWT anu teu aya watesna, kalayan kakawasaan Allah SWT, anjeunna parantos ngumbarakeun hamba-Na ka Masjidil Aqsa sareng ka Sidratul Muntaha dugi ka mulih deui ka bumi dina waktu ngan sapeuting.

Nu Kadua: Tina sudut pandang ilmiah. Kajadian Isra Mi’raj ngajarkeun kumaha dunya kaélmuan masih kénéh nyésakeun téori-téori kaélmuan anu can kaungkab. Malahmandar para malaikat Alloh SWT ngadawuh:

قَالُوْا سُبْحٰنَكَ لَا عِلْمَ لَنَآ اِلَّا مَا عَلَّمْتَنَا ۗاِنَّكَ اَنْتَ الْعَلِيْمُ الْحَكِيْمُ

Anu hartosna: Maranéhanana ngawaler; "Maha Suci Anjeun, kami teu nyaho nanaon iwal naon nu parantos diajarkeun ka kami; Saéstuna, Anjeun téh Maha Uninga, Maha Bijaksana.” [Quran Surah Al-Baqarah Ayat 32].

Kajadian Isra Mi'raj satemenna sacara logis nyaeta kajadian-kajadian anu lumangsung diluar akal manusa biasa, anu ceuk kasarna ulah mikirna make teori jeung uteuk urang, tapi kudu kalawan ku kayakinan jeung kapercayaan urang ka Allah SWT jeung Nabi Muhammad SAW salaku utusanNa.

Nu Katilu: Tina jihat akhlak atawa sudut pandang moralitas. Kajadian ieu ngajarkeun kumaha carana miboga tatakrama jeung akhlak ogé kataatan saurang hamba ka Nu Nyiptakeunana. Hiji hamba anu ta'at pisan ka Anu Nyiptakeunana sarta nuturkeun sagala anu diparentahkeun ku Anu Nyiptakeunana, malah parentah sholat anu ditampi ku Rosul SAW mangrupikeun kawajiban pikeun jalma-jalma anu mumin bener-bener. Sanajan kitu, sholat lima waktu anu geus diringankeun ku Allah SWT geus jadi beurat pisan pikeun sababaraha Muslim.

Baca Juga: Contoh Khutbah Khutbah Jum'at Bahasa Sunda Tentang Menjadikan Masa Muda Yang Lebih Bermanfa'at

Rupa-rupa sudut pandang ieu nembongkeun kaagungan hiji kajadian nu ngan lumangsung sakali dina kahirupan manusa, sarta ngan kajadian ka hiji jalma pilihan, Rasul Allah.

Lafadz “bi’abdihi” nyaeta pikeun ngingetkeun status “kamanusaan” Rosululloh SAW kalayan rahmat-Na anu bisa nepi ka puncak langit Sidratulmuntaha, sangkan tetep sadar kana kalungguhanana salaku manusa sanajan kalawan luhur kahormatan jeung kalungguhan anu bakal. moal pernah kahontal ku sakumna umat manusa nepi ka poé kiamat.

Nu Kaopat: Alloh SWT milih lalampahan isra’ ti Masjidil Haram ka Masjidil Aqsa sabab aya beungkeutan ideologi anu raket pisan; antara iman Nabi Ibrahim AS sareng Nabi Muhammad SAW. Di sagigireun masjid hubungan antara Masjidil Haram jeung Masjidil Aqsa dina konteks kahadéan na. Dawuhan Rasulullah SAW:

عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ رَضِىَ اللَّهُ عَنْهُ عَنِ النَّبِىِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: « لاَ تُشَدُّ الرِّحَالُ إِلاَّ إِلَى ثَلاَثَةِ مَسَاجِدَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَمَسْجِدِ رَسُولِ اللَّهِ والْمَسْجِدِ الأَقْصَى ».(مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ)

Hartosna: "Henteu dituntut anu nyusahkeun pikeun ngumbara iwal ti tilu masjid, nyaeta Masjidil Haram, Masjidil Aqsa sareng Masjid kaula ieu." [Hadits riwayat Bukhori Muslim].

Ieu ogé pikeun ngingetkeun ka sakumna umat Islam yén hubungan ideologi antara sakumna umat Islam jeung Palestina kudu ulah pareum sarta kudu terus diperjuangkeun. Mugia Allah SWT salawasna nambihan kaimanan ka urang sangkan ieu peristiwa isra mi'raj jadi sarana pikeun ngaronjatkeun kaimanan jeung elmu pangaweruh urang, sarta nambahan kanyaah/kacintaan urang ka Masjidil Aqsa, dina perjuangan ngabebaskeun Masjidil Aqsa tina rongrongan zionis yahudi. Aamiin yaa rabbal 'alamin.

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِي الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ، وَنَفَعَنِيْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ، وَتَقَبَلَّ اللهُ مِنِّيْ وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ، إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ.

 


Advertisement

Subscribe to receive free email updates: